Kreće Hrvatska juniorska boćarska liga

U nedjelju 25.11.2018 započinje druga sezona Hrvatske juniorske lige. Naš savez pokrenuo je natjecanje pod nazivom Juniorska liga u siječnju 2008. godine. Od tada, ovo je natjecanje svake sezone postajalo sve kvalitetnije i masovnije. U zimskoj sezoni 2014/15 priključili su se i istarski klubovi, te je liga nazvana Međužupanijska juniorska liga. Prošle godine je juniorska liga podignuta na državni nivo, te je odigrana prva povijesna sezona Hrvatske juniorske boćarske lige (HJBL).

U ovogodišnjoj HJBL-i pravo nastupa imaju igrači i igračice koji su rođeni 2000 godine ili mlađi. Kao i prošle godine, liga je podijeljena na sjevernu i južnu skupinu. Sjevernu skupinu čini 10 ekipa, od čega iz naše županije čak 7 momčadi. To su Vargon 1, Vargon 2, Sv.Jakov Jadranovo, Gornji kraj – Ladvić, Čavle ŠB 1, Čavle-ŠB 2 i Lovran. Ostale tri ekipe sjeverne skupine dolaze iz istarske županije, a čine ih ekipe Pazina, Buzeta i Labina.

Svaka od ekipa odigrati će 9 utakmica, s obzirom da se igra jednokružni sistem. Nakon odigranog regularnog dijela natjecanja, prvoplasirana ekipa sjeverne skupine zajedno sa prvoplasiranom ekipom južne skupine, izboriti će direktan plasman u polufinale Final four-a HJBL. Ostala dva polufinalista dobit će se u četvrtfinalnim dvobojima u kojima će se sastati drugoplasirana ekipa sjevera sa trećeplasiranom ekipom juga i obrnuto.

Naslov pobjednika HJBL brani ekipa Vargon 1. S obzirom da Dario Juričić i najbolji igrač prošlogodišnje juniorske lige Mateo Načinović više nemaju pravo nastupa, branitelji naslova neće imati lagan posao da ponove prošlogodišnji uspjeh. I dalje u sastavu imaju igrače iz prvoligaške ekipe poput Dretvića, Vukelića i Čajića, pa će se vidjet mogu li ponoviti prošlogodišnji uspjeh. Ravnopravni konkurenti dolaze im iz BK Sv.Jakov Jadranovo koje predvodi svjetski prvak iz Kine u pojedinačnom, Karlo Šaban. Vrijedi spomenuti i Lovru Šipeka, četverostrukog prvak Hrvatske u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Kada se njima pridodaju prvaci države u štafeti za kadete Žarko Jerčinović i Filip Klarić, čine ekipu koji može računat na visoki plasman. Treći kandidat za plasman na Final four trebala bi biti ekipa Pazina. Nakon što su u Lovranu osvojili kup Hrvatske za juniore, sigurno imaju ozbiljnih planova i za ovo natjecanje. Ekipa sastavljena od nekoliko prvoligaških igrača iz BK Pazin predstavljaju Dajan Jurman, srebrni u paru sa svjetskog prvenstva Filip Matijašić te Adrian Radola, kao i igrač Istre Poreč Đordano Ferenac.

HJBL jug sačinjava 5 momčadi. Riječ je o ekipi Šibensko-kninske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, kao i ekipa boćarskog centra Sinj i škola boćanja Donat iz Zadra. Skupina jug će odigravati dvokružni sistem natjecanja, pa će svaka ekipa odigrati 8 utakmica. Svakako se najviše očekuje od prošlogodišnjeg finalista juniorske lige, ekipe Dubrovačko-neretvanske županiju. Najzvučnije ime u tom sastavu je svakako Luka Gašpar, osvajač dvije srebrne medalje na svjetskom prvenstvu. Uz njega tu je i Matko Pendo, reprezentativni kandidat. Splitsko-dalmatinsku županiju predvodit će igrač BK Sokol Orbica Duje Pirić, igrač BK Bistona Luka Jozipović, kao i najbolja juniorka Hrvatske Ria Vojković.

Voditelj lige-Sjever je Dino Blečić.

Propozicije HJBL 2018-2019, rujan 2018

HJBL 2018-2019 - Sjever - Raspored odigravanja utakmica