Joško Buterin viceprvak države

Joško Buterin viceprvak države

Protekloga vikenda u Župi Dubrovačkoj odigrana su još dva prvenstva Hrvatske za seniore. Boćarska dvorana u Srebrenom u subotu je bila centar događanja za najbolje igrače u disciplini par klasično, dok je nedjelja bila rezervirana za disciplinu precizno izbijanje.

 

Na prvenstvu Hrvatske u disciplini par klasično, našu županiju predstavljala su najbolja tri para sa županijskog natjecanja. Riječ je o paru Vargona za koji su igrali Davor Jelovica i Joško Buterin, za Krimeju su nastupali Gordan Jerčinović i Željko Božičić, te Kastavci Kristijan Mulac i Elvis Buškulić. Nažalost, niti jedan par se nije uspio plasirati niti u četvrtfinale. To automatski znači da će naša županija druge godine u ovoj disciplini imati pravo na samo jednog predstavnika. Najviše se očekivalo od para Vargona, koji je podbacio ispavši već u razigravanju po skupinama.

 

Prvi dvoboj u skupini donio je odmah susret između dva naša predstavnika. Susreli su se Vargon i Kastav. Vargon je bio uspješniji rezultatom 13:4. Krimeja je za debitantski nastup imala najtežeg protivnika, Zrinjevac 2 za koji su nastupali Pero Ćubela i Tomislav Kolobarić. Iako je Krimeja imala i jedno vodstvo od 7:4, kvaliteta je zasigurno na strani Zagrebčana, pa su i slavili sa konačnih 13:7. Drugi dvoboji u skupini donijeli su oproštaj od natjecanja ekipe Kastva novim porazom, ovaj put od predstavnika domaćina Dubrovačko – neretvanske županije, ekipe Komolca rezultatom 3:13. Vargon u istoj toj skupini nije uspio pobjediti Istru Poreč 1 za prvo mjesto u skupini. Aktualni prvaci Hrvatske u ovoj disciplini Elvis Smolica i Nenad Tadić bilo su bolji sa tijesnih 9:8. Krimeja je u drugom dvoboju skupine došla do premijerne pobjede. Bili su uspješniji od ekipe Lapovci iz Vinkovca rezultatom 13:1.

 

U odlučujućim susretima za prolazak skupine, i Vargon i Krimeja sa identičnim porazima od 2:13 su se oprostili od dalnjeg natjecanja. Vargon je izgubio od Komolca, dok je ekipa Solarisa sa Markom Skejom i Šime Prtenjačom bila bolja od Krimeje.

 

U finalnom dvoboju ogledale su se dvije ekipe Zrinjevca. Uspješniji su bili Pero Ćubela i Tomislav Kolobarić protiv izbornika reprezentacije Jure Maglića i Tea Kuljiša 13:5. Pero Ćubela je tako zaključio 2018. godinu na najbolji način. Nakon šta je osvojio klubski naslov sa svojim Zrinjevcem i plasirao se na final four najboljih ekipa Europe, prije nego je osvojio naslov državnog prvaka u disciplini par, uzeo je zlatno odličje na Mediteranskim igrama i na europskom seniorskom prvenstvu u disciplini precizno izbijanje.

 

 

Nedjelja je bila rezervirana za najbolje igrače u preciznom izbijanju. Kako smo i najavili, našu županiju su na ovom prvenstvu prestavljali Joško Buterin i Gordan Jerčinović, s obzirom da su Milan Čirjak i Damir Laginja odustali od putovanja na jug Hrvatske.

 

Do naslova viceprvaka države došao je igrač Vargona Joško Buterin. Joško je kroz cijeli dan ostvarivao jako dobre rezultate. U prvoj seriji je imao rezultate od 21 i 15, čime je zauzeo drugo mjesto, odmah iza najvećeg favorita za naslov, Nenada Tadića koji je imao 24 i 22 pogotka. Drugi naš predstavnik, Gordan Jerčinović iz Krimeje završio je natjecanje nakon dvije ispucane serije. Gordan je imao 8 i 4 pogotka, te u konačnom poretku zauzeo 15. mjesto.

 

U drugoj fazi natjecanja, Joško je ostvario najbolji rezultat faze sa 17 pogotaka. Iznenađujuće je ispao Tadić sa 10 pogodaka. Zanimljivo je da su čak trojica igrača imala po 11 pogodaka, a mjesta u finalnoj seriji je bilo samo za dvojicu. Tada se je u obzir uzimao zbroj prve dvije serije svakog od te trojice igrača. Tako da su u finalnu seriju ušli Božo Šorgo i Denis Galešić, dok je malo kratak ostao Dominik Guerieri iz BK Sutvid Brač.

 

U finalnoj seriji Joško Buterin je ponovno odradio odlično svoj posao. Stigao je do 18 punata, no nije bilo dovoljno da bi se okitio naslovom državnog seniorskog prvaka. Zlatnom medaljom okitio se je Božo Šorgo iz boćarskog kluba Juricani pored Umaga sa 20 punata. Do brončanih medalja stigli su branitelj naslova Denis Galešić iz Primoštena i Mile Boras iz BK Prud.

 

PH u brzinskom izbijanju za seniore,koje se trebalo održati 11.studenog 2018., je OTKAZANO.

"Sukladno odluci Izvršnog odbora od 19.rujna 2018.godine i Propozicijama o državnim natjecanjima po disciplinama upućen je poziv osmorici najboljih natjecatelja prema prosjeku ostvarenom u liga natjecanju u završenoj natjecateljskoj sezoni 2017./2018. da se pisano očituju hoće li nastupiti na Prvenstvu Hrvatske za seniore u disciplini brzinsko izbijanje koje je predviđeno u Kalendaru natjecanja za 11.studeni 2018.godine.

Budući da do navedenog roka u uredu Saveza nije zaprimljeno nijedno pisano očitovanje o sudjelovanju, navedeno državno prvenstvo za seniore u 2018.godini JE OTKAZANO."