Jelovici N. dva naslova prvakinje države, Bajrić C. jedan

Brzinsko izbijanje 2019 - C.Bajrić, N.Jelovica, R.Vojković i V.Bajrić

Jelovici N. dva naslova prvakinje države, Bajrić C. jedan

Odigran je prvi ciklus državnog prvenstva za seniorke. Domaćin ovog natjecanje bio je BK Ročko Polje, a prvenstvo se održavalo od petka 17.05. do nedjelje 19.05.2019. Natjecanja su se odvijala na boćalištu u Ročkom polju, boćalištu u Lupoglavu, a zbog kiše koristila se i dvorana u Kozarima.


U popodnevnim satima petka na rasporedu je bila prva ovogodišnja disciplina prvenstva Hrvatske, precizno izbijanje. Na natjecanje u ovoj disciplini nisu se odazvale boćarice Splitsko dalmatinske županije, pa je natjecanje započelo sa samo 10 prijavljenih natjecateljica. Izbijale su se dvije serije koje su se potom zbrajale za ulazak među osam najboljih. Sve predstavnice naše županije izborile su plasman u četvrtfinale. Najbolja u dvije serije je bila Carrolina Bajrić (Čavle ŠB) sa 17 i 23 pogotka. Ira Nimčević (Čavle ŠB) je nakon jako dobrih 16 u prvoj seriji, ostvarila samo 1 punat u drugoj seriji. Nastavak natjecanja izborile su i Maja Stipančić (Drenova) sa 6 i 8 punata, Dolores Vlaše (Kastav) sa 6 i 5, te Dora Fućak (Čavle ŠB) koja je morala u dodatnu seriju raspucavanja pošto su dvije igračice imale po mizernih 1 punat u zbroju dviju serija (1+0).

U četvrtfinalnoj seriji najbolje igračice su očekivano izborile ulazak u finalnu seriju. Carrolina je ostvarila drugi rezultat ove faze - 17 punata, tri punta manje od Nives Jelovice (Labin). Treći rezultat ove serije ostvarila je Maja Stipančić - 13 punata, dok je posljednju poziciju za finale ulovila Tanja Grubiša (Labin) - 9 punata. Od daljnjeg natjecanja oprostila se Dolores Vlaše sa 3 punta i zauzela šesto mjesto. Sedmo mjesto pripalo je mladoj Dori Fućak također sa 3 punta, dok je osma Ira Nimčević koja je još jednom pogodila samo 1 punat.

Finalna serija bila je na rasporedu u popodnevnim satima subote. Novi naslov prvakinje države u svoju kolekciju dodala je Nives Jelovica. Nives je u finalu pogotkom zadnjeg balina uspjela preskočiti Carrolinu te je ostvarila 17 punata, dok se Carrolina morala zadovoljiti drugim mjesto ostvarivši 13 punata. Trećeplasirana je Maja Stipančić sa 9 punata, dok je medalju za četvrto mjesto dobila Tanja Grubiša sa 8 punata. 


Subotnji program je bio veoma zanimljiv. U jutarnjim satima krenulo se sa drugom disciplinom prvenstva Hrvatske. Na red je došlo da na boćalištima vidimo najbolje igračice u pojedinačnom klasičnom. Od predstavnica iz P-G županije po dvije pobjede u skupini ostvarile su Valentina Šimac (Drenova) i Carrolina Bajrić (Čavle ŠB). Prolazak skupine sa jednim porazom izborile su: Nikol Marelja Bošnjak i Ira Nimčević (obje Čavle ŠB), te Dolores Vlaše (Kastav). Tatjana Cvečić (Kastav) je jedina predstavnica PGŽ koja se oprostila od natjecanja već u skupini. Najveće iznenađenje u razigravanju po skupinama priredila je Tanja Arsenić iz Pulske Nove Verude koja je sa 13:6 pobijedila tada još aktualnu viceprvakinju države u ovoj disciplini Nikol Marelju Bošnjak.

Zbog vremenskih nepogoda odnosno kiše natjecanje se nastavilo u boćarskoj dvorani u Kozarima, nekadašnjem domu ekipe Trio Buzet. Četvrtfinalni susreti su ponudili dosta neizvjesnosti. Carrolina je uspjela pobjedom 11:8 protiv Rie Vojković (Komiža) izboriti polufinale. Isto je pošlo za rukom i Dolores Vlaše te Nikol Marelji Bošnjak koja je slavila tijesnu pobjedu protiv Valentine Šimac. Ira Nimčević je zaustavljena porazom od Nives Jelovice (Labin) sa 6:13.

Polufinalni i završni susreti pojedinačnog klasičnog bili su na rasporedu u nedjelju. Ponovno je najviše razloga za slavlje imala Nives Jelovica, koja je u polufinalu bila bolja od Dolores Vlaše sa 13:1, a u finalu sa 13:6 od reprezentativne joj kolegice Carroline Bajrić. Carrolina je finale izborila pobjedom nad klupskom suigračicom Nikol Mareljom Bošnjak sa 13:8. U susretu za treće mjesto, Nikol je bila uspješnija od Dolores 13:3.

 

Serije brzinskog izbijanja po programu natjecanja bile su na rasporedu u subotu i nedjelju. U subotu su se izbijale izlučne serije za četiri najbolje koje su finalnu seriju pucale u nedjelju nakon završetka natjecanja u pojedinačnom. Sve igračice su izbijale dvije serije, a rezultati su se međusobno zbrajali. Najbolji zbroj imala je Ria Vojković sa 35 i 29 punata. Sa tih 35/39 Ria je već drugi put izjednačila državni rekord, koji drži zajedno sa Carrolinom Bajrić. Upravo Carrolina je imala najbolji zbroj nakon Rie, sa 27 i 30 punata. Treća je bila njezina sestra Virginia (Čavle ŠB) sa 27 i 26 punata, dok je posljednja u polufinale ušla Nives Jelovica sa dva puta po 26 punata. Te četiri boćarice su puno bolje od ostatka koji se je natjecao. Tako su boćarice Čavle ŠB osvojile redom: peto mjesto Nikol Marelja Bošnjak (17 i 19) , šesto mjesto Ira Nimčević (13 i 18) i sedmo mjesto Dora Fućak (15 i 14).

Finalnu seriju najbolje je odradila Carrolina sa 29 pogodaka, koja je time obranila dvostruki naslov prvakinje u ovoj disciplini. Identičan rezultat od 26 pogodaka ostvarile su Ria i Nives, pa su morale u dodatno raspucavanje na 2:30 minute. Bolja u tom raspucavanju bila je Nives sa 19/21, dok je duplo mlađa od nje, Ria pogodila 17/21. Medalja za četvrto mjesto pripala je Virginiji Bajrić sa 23 uspješna pogotka.

 

Uspješno je završen prvi ciklus državnog prvenstva za seniorke. Najviše razloga za veselje imala je tajnica našeg saveza Nives Jelovica sa dva zlata i jednim srebrom. Nives su to 34. i 35. naslov prvakinje države. Zanimljivo je da Nives ima više naslova nego dvije prve pratnje zajedno. Druga na vječnoj ljestvici je Danijela Kolobarić sa 18 naslova, dok je treća Iva Matijević (ex Vlahek) sa 15 zlata. Brzo im se približava Carrolina Bajrić koja sa zlatom u brzinskom izbijanju sveukupno ima 12 naslova. Carrolina je uz zlato osvojila i dvije srebrne medalje, te je uz Nives daleko najviše pokazala na ovom natjecanju. Sa brončanim medaljama u našu županiju vraćaju se Maja Stipančić, Nikol Marelja Bošnjak, Virginia Bajrić i Dolores Vlaše.

 

www.sportcom.hr

www.riprsten.com