Istra Poreč novi je državni prvak Hrvatske za sezonu 2018./2019.

Istra Poreč 2018./2019.

Istra Poreč novi je državni prvak Hrvatske za sezonu 2018./2019.

Spušten je zastor na naš najkvalitetniji rang natjecanja. Proteklog vikenda najbolje četiri momčadi nastupile su na završnom natjecanju 1. Hrvatske boćarske lige, odnosno Final four.

Ekipni prvak za sezonu 2018./2019. postala je momčad Istre Poreč. To je njihov peti naslov prvaka Hrvatske. Posljednji naslov Porečani su osvojili prije točno 15 godina, točnije 2004. godine. Naš najuspješniji klub je nedostižni Zrinjevac sa 12 naslova, slijedi ga sad već ugasli Trio Buzet sa 6 naslova. Na trećem mjestu uspješnosti su sada Istra Poreč i Vargon sa po 5 naslova prvaka Hrvatske. Ekipa splitske Nade je osvojila prvi premijerni naslov u novoj državi, još davne 1991. godine.

Subota je bila rezervirana za susrete polufinala. Očekivano je više neizvjesnosti ponudio dvoboj drugoplasirane Istre Poreč i trećeplasiranog Zrinjevca. S obzirom da su u prvenstvu oba dve ekipe slavile na domaćem terenu u međusobnom dvoboju, vrijedilo je vidjeti koja će ekipa slaviti pobjedu na neutralnom terenu. Iako je Istra Poreč povela sa čak 8:0, utakmica je bila neizvjesna do samog kraja. Konačni rezultat glasi 16:10 u korist Istre Poreč, te se tim porazom Zrinjevac oprostio od mogućnosti obrane trostrukog uzastupnog naslova prvaka Hrvatske.

Drugo polufinale nije obilovalo neizvjesnošću. Vodstvo Pule od 6:2 nakon prvih igara, pretočeno je u nedostižno vodstvo od 16:2 nakon tehničkih disciplina. Tada su igrači Sokol Orbica pružili ruke svojim protivnicima, te čestitali domaćinu na ulasku u finale.

Dvorana na Verudi je u nedelju bila pretijesna za sve ljubitelje boćanja koji su došli pogledati finale. Okupilo se tu puno navijača domaće ekipe Pule, kao i gostujuće ekipe Istre Poreč. Istarsko finale značilo je da se pehar najbolje momčadi Hrvatske vraća na poluotok nakon 2012. godine, kada je prvak bio Trio Buzet.

U finalu je povela Istra Poreč rezultatom 5:3 nakon prve faze igara. Pula je najjača ekipa ovogodišnjeg prvenstva kada su u pitanju brzinska izbijanja, te očekivano nakon štafetnog izbijanja rezultat okreće u svoju korist od 10:8. Prijelomni trenutak koji je nagovijestio da će pehar pobjednika put Poreča, dogodio se je u disciplini bližanje i izbijanje u krug. Barlian (BK Pula), imao je vodstvo od 2 punta razlike protiv Špelića (BK Istra Poreč) na ulasku u zadnje bacanja. No, kako je ukoštao samo jednu boću, Špeliću se je pružila velika prilika. Vedran Špelić je ostao sa tri boće viška. Nakon promašene prve boće, odlučio je pucati balina za trenutno poravnavanje rezultata. U toj namjeri je i uspio te mu je ostala još jedna boća. Miran i siguran pogodak boće za njegovu pobjedu, nakon koje se sve krenulo na stranu Porečana. Konačni rezultat glasi 16:10 u korist Istre Poreč.

U konačnici, finale je ponudio dvoboj najbolje dvije ovogodišnje ekipe kroz cijelo prvenstvo, koje su se izmjenjivale u vodstvu na tablici. Sama finalna utakmica ponudila nam je neizvjesnost do samog kraja. Na kraju, zasluženo slavlje Porečana, te je njihov kapetan Elvis Smolica u zrak podignuo najcjenjeniji klupski pehar. Inače, Elvis Smolica je bio u sastavu Istre Poreč i kada su posljednji put osvojili naslov, već spomenute 2004. godine. Od sadašnjih aktera, tada je igrao i Elvis Barbaro te Dražen Puniš, sadašnji voditelj prvaka. Puljanima ostaje žao zbog neosvajanja svog prvog povijesnog naslova prvaka Hrvatske, jer nisu uspjeli domaći teren pretočiti u svoju konačnu pobjedu.

Susret finala sudili su međunarodni suci Dino Blečić i Alen Rojnić, te nacionalni suci Luko Hendić i Dario Gracin.


Čestitke BK Istri Poreč na naslovu prvaka Hrvatske od Boćarskog saveza Primorsko goranske županije.


Hrvatsko boćanje će u kupu europskih prvaka predstavljati Istra Poreč, Pula i Zrinjevac. Istra Poreč će kao prvak biti slobodna u osmini finala, dok će Pula gostovati kod Gaglianica (ITA). Zrinjevac će biti domaćin Belaruc-u (FRA).