Hrvatska osvojila pet medalja na SP u Casablanci

Hrvatska osvojila pet medalja na SP u Casablanci

 

NOVI JUNACI CASABLANCE - NAŠI BOĆARI!

Točno prije 75 godina snimljen je kultni film Casablanca (1942). I danas vrlo popularan.Barem gledajući po našoj državnoj televiziji, koja ga u pravilu emitira (i beskonačno reprizira) nakon Bečkog koncerta i Urbi te orbi našega pape. Kako se većina građana tek budi nakon novogodišnje noći umorne i bolne glave od raznih pomiješanih vodica i muka u želucu, činjenica da je film crno-bijeli nitko i ne primjećuje. Humprey Bogart i Ingrid Bergman su uvijek zanimljivi.

Tijekom prošlog tjedna u Maroku se je snimao novi film istoga naziva, u produkciji HBS, sa režiserom Milanom Celijom i glavnim glumcima u ovom boćarskom spektaklu Leom Brnićem, Marinom Miličevićem, Perom Ćubelom, Markom Beakovićem, Tomislavom Kolobarićem...
Ostvarenje za koje su naši sjajni boćari dobili Oscare, Zlatne Palme, Grand Prixe, Zlatne Arene i sve to još u Casablanci u obliku zlatne, tri srebrne i jedne brončane kolajne. Bravo, a vrijeme radi za našu boćarsku mladost !
Vrijednost dostignuća priznali su i gledaoci uoči nogometne utakmice Crikvenice i Borca. Pljeskali su navijači obje momčadi istom snagom i jedni i drugi, kada je službeni spiker Ivica Matejčić - Haller svojim prepoznatljivim glasom objavio tu vijest. Iskreno - malo tko za nju nije već čuo... A zlatne su tek obješene oko vrata... Internet radi čuda, live stream...
Nakon zlata čekali su se večernji sati i nova prilika za dodatno zlato. Stiglo je do „pripetavanja" nakon egala (48/50) Lea i Anta Petrića.Slovenac je u dodatne dvije minute imao 26 pokušaja i 22 pogotka, dok je Leo krenuo brže i pri tome zaostao jedan poen (21/27).
Moj slovenski sportski kolega novinar Boštjan Hugler sa kojim sam radio prošlo SP u Boćarskom domu na Podvežici za Sportske novosti, tijekom večere poslao mi je sve video zapise finalnih ogleda. Naravno potvrdilo se je kako krv nije voda ! Najprije je pristigao posljednji duel Lea i Petriča. Kasnije oni ostali. OK - vidim da se i oni raduju našim uspjesima,kao što ni uspjeh slovenske košarkaške reprezentacije ne silazi sa naših TV stanica i sportskih naslovnica. Sport može što baš ne ide od ruke političarima...
Vremena će biti za dostojan doček. Diljem domovine ! U Rijeci (na Podvežici),Jadranovu,Crikvenici, Gornjem Kraju,Kačjaku...
Zlatna štafeta za Brnića i Miličevića, srebro za Ćubelu u pojedinačnom, druga medalja srebrnog sjaja za Brnića u brzinskom, srebro za Marka Beakovića u preciznom, te bronca za Tomislava Kolobarića u krugu.
Dečki bravo ! Bravo i za sve boćarske djelatnike ne samo iz našega kraja.Iz ovako široke baze možemo i sa slijedećeg SP čekati odličja. A boćanje više nije sport vezan samo za Monaco, Francusku, Sloveniju, Italiju, nas... Na SP u Maroku nastupilo je 35 zemalja, a predstavnici iz 12 zemalja dobilo je odličja. 
Stižu i Argentinci, svi naši susjedi...
Tjedan za pamćenje i velika subota...
S. Lončarić

 

Hrvatski boćarski reprezentativci se iz Maroka vraćaju sa jednim zlatom, Brnića i Milićevića u štafeti, tri srebrna odličja u preciznom, brzinskom te pojedinačnom klasičnom koje je osvojio Pero Ćubela te jednom broncom, onom Tomislava Kolobarića osvojenom u bližanju i izbijanju u krug.
 
Bez medalje hrvatski su reprezentativci ostali samo u paru nakon što su Alen Guštin i Marko Beaković zaustavljeni u osmini finala.
 
Marko Beaković osvojio je srebrnu medalju u preciznom izbijanju, dok je Leo Brnić srebrom se okitio u brzinskom izbijanju na Svjetskom prvenstvu u Casablanci.
Beaković je u finalnom nastupu pogodio 19 punata. Zlato je pripalo Slovencu Davoru Janžiču koji je pogodio 24, dok su bronce ponijeli Peruanac Altamirano 13 i Crnogorac Petković 4.
Prva je to hrvatska medalja nakon sedam godina u ovoj disciplini na velikim međunarodnim natjecanjima nakon 2010. kada je na Europskom prvenstvu u crnogoroskom Tivtu Marko Beaković osvojio broncu.
 
Slovenac Anže Petrič pobijedio je Lea Brnića u brzinskom izbijanju nakon dodatne trke.
Nakon prvih pet minuta rezultat je bio izjednačen 48/50, a zatim je u drugom krugu, nakon pola sata stanke, koji se trči dvije i pol minute Petrič pogodio 22/26 boće, a Brnić boću manje, 21/27.
 
Brnić i Milićević u finalu štafete pogodili su 56/61, dok su Francuzi Abelfo i Chirat pogodili boću manje, 55/60.Hrvatski dvojac tako je obranio naslov svjetskih prvaka osvojen u Rijeci prije dvije godine, kada su također bili uvjerljiviji od svoje konkurencije.
I u Maroku su Brnić i Milićević pokazali da su u izvrsnoj formi. Finale su osigurali glatko sa 57/61 dok su njihovi protivnici Francuzi morali pucati dodatnu štafetu sa Talijanima jer su imali jednak broj pogodaka.
 
Pero Ćubela osvojio je srebrno odličje u disciplini pojedinačno klasično.
Ćubela je u finalu poražen od Argentinca Montemerla 11:6. Montemerlo je možda i najveće iznenađenje prvenstva, iako posljednjih godina pokazuje zavidan napredak.
Prije pobjede nad Ćubelom, Motemerlo je odradio težak posao u polufinalu u kojem je nadigrao slovenskog reprezentativca Juru Kozjeka.
 
Na prvenstvu je sudjelovalo 35 reprezentacija. Predstavnici 12 zemalja stajali su na pobjedničkom postolju, najviše odličja osvojili su Slovenci – šest, dok je Hrvatska osvojila medalju manje. 
 
Napisao/la  SC
 
REZULTATI: 

 
BRZINSKO STAFETNO IZBIJANJE.pdf

BRZINSKO IZBIJANJE.pdf 
 
PRECIZNO IZBIJANJE.pdf
 
POJEDINACNO KLASICNO.pdf
 
BLIZANJE I IZBIJANJE U KRUG.pdf
 
PAROVI KLASICNO.pdf