EP u Francuskoj, 16. – 18. 12. 2016.

EP u Francuskoj, 16. – 18. 12. 2016.

Svoj drugi naslov prvaka Europe je u brzinskom izbijanju osvojio je Leo Brnić (BRB Ivrea, Italija) koji je isti uspjeh ostvario i 2012. godine na EP u Pazinu.
Na prvenstvu u Francuskoj Brnić je zablistao kad je bilo najvažnije, u finalnoj skupini, s obzirom da se prvi puta na jednom EP finale u brzinskom izbijanju održalo s četiri boćara. Leo je u tom probranom društvu ostvario izvrstan, najbolji rezultat prvenstva 48/50, te je slavio titulu ispred drugoplasiranog Slovenca Aleša Borčnika (45/50), te aktualnog svjetskog prvaka i rekordera Francuza Guillaumea Abelfoa (42/50) i Talijana Danielea Michelettia (42/48).
Marino Milićević (Noventa, Italija) i Brnić su osvojili brončanu medalju u štefetnom izbijanju nakon što su u finalnoj skupini, u kojoj su se također natjecale četiri štafete, ostvarili treći rezultat serije 50/60. Naslov europskih prvaka osvojili su Francuzi Guillaume Abelfo i Alexander Chirat (55/60), a viceprvaka nekadašnji svjetski prvaci (2011.) i bivši članovi Trio Buzeta, Slovenci Aleš Borčnik i Anže Petrić (51/61), dok su četvrti bili Talijani Emanuele Ferrero i Simone Mana (44/61).
Tomislav Kolobarić i Igor Hajsek (Zrinjevac, Zagreb) su u parovima stigli do polufinala i također osvojilo brončano odličje. Polufinale su sa 13:4 izgubili od Srbina Miloša Milakovića i Srđana Butorca koji su pak u finalu poraženi od Talijana Luigia Grattapaglie i Luce Melignana 9:2.
Luka Žure (Sokol, Dugopolje), koji je nastupio u dvije discipline, u svom debitantskom nastupu u dresu seniorske reprezentacije nije uspio stići do medalje, premda je u obje discipline ostao na korak do. U četvrtfinalu discpiline pojedinačno klasično ga je zaustavio bivši prvak Europe, Francuz Romain Garcia pobjedom 13:4.
U preciznom izbijanju je stigao do polufinalne skupine iz koje se sa rezultatom od 11 punata nije uspio plasirato u finalnu skupinu, među četiri najbolja, već je prvenstvo u toj disciplini okončao na 7. mjestu.
 
Bližanje i izbijanje u krug se na ovom EP nije igralo.
Po vrijednosti osvojenih medalja Hrvatska je na ovom prvenstvu zauzela 4. mjesto u konkurenciji 18 zemalja, iza Italije, Crne Gore i Francuske.
 

(K.Klarić)