Boće Open Klana 19.-21.07.

BOĆE OPEN KLANA 2019 - Raspored - muški
BOĆE OPEN KLANA 2019 - Raspored - mladi

Pred nama je vikend rezerviran za najveći boćarski turnir u našoj županiji "Boće open Klana". Ove godine se turnir održava već 24-tu godinu za redom. Turnir  je već dugi niz godina uvršten i u međunarodni boćarski kalendar F.I.B.-e.
U muškoj i ujedno najbrojnijoj konkurenciji, trenutno je prijavljeno 69 parova. Svakako najzvučnije ime u prijavama je slovenski dvojac Davor Janžić i Dejan Tonejc, koji će prvi put nastupiti zajedno na ovom turniru. Davor u svojoj kolekciji ima pet naslova svjetskog seniorskog prvaka i aktualni je svjetski prvak u disciplinama par i precizno izbijanje. Uz to, ima i četiri naslova prvaka starog kontinenta i aktualni je prvak Europe također u disciplini par. Uz sve navedeno, najuspješniji je igrač "Boće open Klana" u povijesti sa čak šest naslova pobjednika. Njegov suigrač na ovoj turniru, Dejan Tonejc, također je dobro poznat našim gledateljima jer je nosio dres riječkog Vargona. Dejan se na najvišu stepenicu na svjetskim smotrama popeo tri puta, dok ima jedan naslov prvaka Europe. On je ujedno i branitelj trostrukog uzastopnog naslova ovog turnira, osvojivši ga sve tri godine sa partnerom Gregorom Moličnikom. Zbog svega navedenog, vidljivo je zašto se upravo njih dvojicu smatra velikim favoritima. Ali s tim se neće pomiriti ostatak konkurencije. Vrijedi tu svakako spomenuti Rolanda Marčelju koji će nastupiti se klupskim suigračem iz Pontesea Brunom Kraljićem, dvostrukim svjetskim prvakom do 23 godine. Također u same favorite svrstavamo Lea Brnića i Marina Milićevića. Leo se može pohvaliti sa čak sedam naslova svjetskog i dva europskog prvaka, dok Marino ima pet naslova svjetskog prvaka. Darijan Živolić će nastupiti u paru sa klupskim suigračem Viliem Lencovićem. Darijan je nositelj jednog naslova prvaka svijeta. Već dugi niz godina na turnir dolazi i Nenad Tadić, vlasnik jednog naslova prvaka svijeta u juniorskoj konkurenciji. Svakako kombinacija koja zna kako osvojiti ovaj turnir su bratići Goran i Mario Percan. Goran Percan u svojim vitrinama ima četiri naslova svjetskog prvaka još iz juniorskih dana. Oni su ujedno i posljednji hrvatski osvajači ovog turnira, a pobjedničke pehare Percani su podigli 2011. i 2012. godine. Sa namjerom da prekinu slovensku dominaciju posljednjih godina, dolaze braća Ćubela, Marin i Pero. Njih dvojica su se naosvajali zlatnih odličja na velikim natjecanjima. Uspješniji je Pero koji ima četiri naslova prvaka svijeta te je aktualni prvak europe u preciznom izbijanju. Marin se može pohvaliti sa dva svjetska i jednim europskim naslovom. Od hrvatskih nositelja zlatnih odličja vrijedi naravno spomenuti i aktualnog svjetskog juniorskog prvaka Karla Šabana koji će nastupiti zajedno sa Dujom Pirićem. Od ostalih odličnih parova svakako treba spomenuti uigrani par zagrebačkog Zrinjevca, Tomislav Kolobarić i Igor Hajsek. Prijavljeni su i osvajači "Boće open Klana" iz 2008. godine. To su Nedeljko Tibljaš koji će igrati zajedno sa Darkom Brtanom, te Alen Šestan koji će doći do što boljeg plasmana zajedno sa Sandrom Klićem. Dolazi nam čak i par iz boćarskog kluba Maini iz Crne gore, a riječ je o igračima Tomislavu Rankoviću i Rade Zecu.
Izvan naše države, osim već spomenutog para Janžić - Tonejc, dolazak su potvrdili jednom svjetski i jednom europski prvak Jaka Kosirnik. Dolazi nam i odlični mladi Erik Čeh, aktualni svjetski prvak u brzinskom do 23 godine te europski prvak u preciznom izbijanju do 18 godina. Uz navedeno, ima još jedno juniorsko zlato u disciplini par. I Gregor Oprešnik se može pohvaliti jednim naslovom prvaka svijeta još iz juniorskih dana, a nastupiti će zajedno sa slovenskim reprezentativcem Žan Sodecom.
Iz svega nabrojenog, vidljivo je o kakvoj kvaliteti se radi, a sve na jednom mjestu. Zanimljivo će biti vidjeti i debitantski nastup poznatog međunarodnog suca Dina Blečića. Dino je naučen da kao sudac bude dio nedeljnog programa, a vrijedi nam vidjeti dali će nedjeljni program uspjeti izboriti kao igrač.

Što se tiče ženskog turnira, i ovdje je prijavljeno nekoliko izvrsnih igračica. Krenut ćemo od igračica koje dolaze iz daleke Turske. Riječ je o sestrama Öztürk. Buket Öztürk je aktualna svjetska prvakinja iz Kine u disciplini precizno izbijanje, dok se istom medaljom na istom natjecanju ali u disciplini štafetnog izbijanja okitila Inci Ece Öztürk. Iz domaćih redova svakako treba spomenuti Carrolinu Bajrić koja nastupa sa klupskom suigračicom Nikol Marelja-Bošnjak. Carrolina je nositeljica srebra i bronce sa zadnjeg svjetskog prvenstva te je već osjetila slast pobjede na ovom turniru 2015. i 2016. godine. Prošlogodišnji naslov dolaze braniti i aktualne prvakinje Europe u disciplini par, Nives Jelovica i Tanja Grubiša. Nives u svojoj kolekciji ima još jedno europsko zlato kao i tri svjetska zlata. Zanimljiv par čine slovenska reprezentativka Nina Volčina koja će nastupiti sa reprezentativkom daleke Australije Nicol Samsa. Također ozbiljan par čine i najbolja juniorka naše države Ria Vojković koja igra sa Irom Nimčević.

Prvi će na teren već tradicionalno juniori i juniorke, koji svojim natjecanjem ustvari otvaraju turnir već u petak u 14:30 sati. I u ovoj kategoriji će biti neizvjesno do samog kraja. Spomenut ćemo samo neke parove. Reprezentacija Hrvatske dolazi sa čak šest postava. U jednom od prijavljenih igra već spomeuta Ria Vojković zajedno sa Filipom Matijašićem, aktualnim viceprvakom svijeta upravo u disciplini par. Prošlogodišnji naslov brani Leon Petz, koji će ovaj put nastupiti zajedno sa Lovrom Šipekom. Kadet Filip Klarić koji je dominirao na nedavno završenom juniorskom prvenstvu, nastupa sa Franom Jakominićem.

Pozivamo sve ljubitelje boćanja da pronađu vremena i svrate ovaj vikend do Klane i okolnih boćališta na kojima se bude odvijalo natjecanje, te budu dio ovog igračkog spektakla.