BK Vargon viceprvak Hrvatske

BK VARGON viceprvak države sezona 2019./2020.

BK Vargon viceprvak Hrvatske

Boćari riječkog Vargona nisu uspjeli doći do pobjede u finalu državnog ekipnog prvenstva protiv momčadi Pule te vratiti naslov prvaka Hrvatske u našu županiju. Finalni susret završio je pobjedom Pule sa 17:9, iako se do samog kraja nije znalo koja će ekipa imati razloga za slavlje. 

Prvotimci Vargona nisu uspjeli u svom naumu da pred svojim navijačima i na domaćem terenu osvoje šesti klupski naslov prvaka Hrvatske. Bolja ekipa u finalnom dvoboju bila je Pula, kojoj je to prvi naslov ekipnog prvaka države, a Pula je time postala šesti klub kojemu je to uspjelo. 

Već nakon prve serije igara je bilo očito da će boćari Vargona teško doći do naslova. Plan je bio da se domaći teren iskoristi kao prednost u klasičnim igrama, no Pula je povela sa 6:2 nakon prve faze igara. Jedinu pobjedu u domaćim redovima uvjerljivo su slavili Pavia i Šestan sa 13:2. Od ostalih igrača, najbliži pobijedi bio je Buterin u krugu protiv Živolića. Živolić je u zadnje bacanje ušao sa prednošću od 2 punta, a odmah je još dodatno Buterinu otežao situaciju kad je napravio biberon sa prvom koštanom boćom. Tada Živolića uspijeva ukoštati još samo zadnju boću, te Buterin dolazi u priliku da preokrene rezultat. Pogotkom dvije boće i jednog balina, dolazi na zaostatak od jednog punta. Odlučuje se za pokušaj pucanja još jednog balina za svoju pobjedu, no međutim balin se trese i malo pomiče, ali nedovoljno za pobjedu. Beaković nije bio na svom očekivanom nivou u pojedinačnom protiv Percana te gubi 5:13, dok do bodova nisu došli ni Jelovica i Milićević u paru porazom od 4:9. 

U brzinskim igrama Vargon se približava Puli u ukupnom rezultatu na 5:7. Milićević bilježi pobjedu protiv aktualnog svjetskog prvaka Živolića 44:40 na 6 pozicija. Napeto brzinsko viđeno je u dvoboju na tri pozicije između Kukuljana i Guština, gdje oba igrača 4 minute nisu promašila niti jednu boću, a konačni rezultat je bio 44:44. U preciznom izbijanju Vukelić se odlučuje za promjenu u odnosu na subotnji polufinalni susret, te uz Buterina na stazu izlazi Pavia. To nije poručilo očekivani rezultat jer Pavia gubi od Hrelje sa 7:8, dok Buterin ostvaruje svoju 14-tu ovosezonsku pobjedu u preciznom izbijanju u 17 otpucanih serija, pobjedom od 15:6 protiv Barliana. Slijedi štafetno izbijanje, gdje su Kukuljan i Milićević odlično započeli trku, u jednom trenutku vodili i sa 4 punta razlike, no vezana četiri promašaja, dva od Milićevića i dva od Kukuljana, dovode igrače Vargona u rezultatski minus iz kojeg se nisu izvukli do kraja, te bilježe poraz od 48:51. 

U zadnju fazu igara, boćari Vargona ulaze sa rezultatskim zaostatkom od 7:11, te je bilo jasno da će im trebati odlične igre da bi došli do trofeja. U slučaju neriješenog rezultata, pristupilo bi se dodatnom pripetavanju. Milićević je brzinski riješio svog protivnika u pojedinačnom klasičnom, voditelja i igrača Pule Zemunovića sa 13:2. Na ostale tri staze je izgledalo da će igrači Čede Vukelića uspjeti napraviti senzaciju i izvući pobjede u sve četiri igrane discipline, no kako se je vrijeme primicalo kraju, igrači Vargona su sve više griješili dok je Pula iskorištavala svoje prilike. U drugom pojedincu, Buterin je već u prvom bacanju upisao četiri punta, no Hrelja punat po punat dolazi do jednakosti, te u konačnici ostvaruje i pobjedu od 11:7. U oba dva igrana para, igrači Vargona su imali prednost do 25 minuta do isteka vremena. Par Jelovica i Pavia imao je vodstvo od 5:2, no na kraju gube bodove porazom od 6:7. Drugi par, Kukuljan i Šestan također ostaju kratki za jedan punat. Oni su imali vodstvo od 6:1, ali konačni rezultat glasi 7:8. Tako da se je sve u zadnjim igrama moglo i okrenuti na stranu Vargona, ali Pula ovu fazu igara završava pobjedom od 6:2 za ukupno slavlje od 17:9. 

Boćarski klub Vargon u ovoj je sezoni ubilježio dva poraza, i to oba dva na svojem terenu od igrača Pule. Iz toga ispada da je ekipa Pule zasluženo prvak Hrvatske za sezonu 2019./2020. Zanimljivo je da nitko od igrača Pule nije bio državni momčadski prvak do ovog finala, tako da je svima ovo prvo ovakvo slavlje, dok su u sastavu Vargona još jedino Glavić, Šestan i Pavia bez ovog trofeja. 

Srebrne medalje oko vrata iz ruku predsjednika HBS-a Tomislava Ćurka i dopredsjednika HBS-a Denisa Peršića dobili su: Davor Jelovica, Dinko Beaković, Joško Buterin, Vedran Glavić, Luka Kukuljan, Marino Milićević, Dario Pavia, Antonio Prlaguzić, Kristijan Prodan i Alen Šestan sa trenerom Čedom Vukelićem.

 

Rezultati:

VARGON - PULA 9:17

Pojedinačno (0:2): Beaković - Percan 5:13

Par (2:2): Jelovica, Milićević - Ikić, Barlian 4:9 , Pavia, Šestan - Guštin, Hrelja 13:2

Bližanje i izbijanje u krug (0:2): Buterin - Živolić 21:22

Brzinsko izbijanje (3:1): Milićević - Živolić 44/49:40/50, Kukuljan - Guštin 44/47:44/48

Precizno izbijanje (2:2): Buterin - Barlian 15:6, Pavia - Hrelja 7:8

Štafetno izbijanje (0:2): Kukuljan, Milićević - Živolić, Guštin 48/57:51/59

Pojedinačno (2:2): Buterin - Hrelja 7:13, Milićević - Zemunović 13:2

Par (0:4): Jelovica, Pavia - Percan, Barlian 6:7, Kukuljan, Šestan - Živolić, Ikić 7:11